(RACONS) MONESTIR DE SANT BENET DE BAGES

A Espais Duals ens hem proposat anar descobrint tots aquells racons de Catalunya on podem gaudir del nostre patrimoni arquitectònic per ajudar a fer-ne difusió i de pas compartir-lo amb vosaltres. Volem conèixer el que tenim a prop i és tan nostre, tota aquella arquitectura que ens defineix, que marca la nostra manera de construir actual i, perquè no, el nostre caràcter i la nostra manera de fer.


Per acabar el 2012 hem anat fins a Sant Fruitós del Bages a descobrir el Monestir de Sant Benet. Un monestir construït l’any 960, que es va reconstruir durant els segles XII i XIII després de ser arrasat i destruït per les tropes sarraïnes.

Sempre que es posa sobre la taula la restauració d’un edifici d’una altra època es planteja un gran dilema que es repeteix pels temps dels temps: ens mantenim fidels als orígens i fem una reproducció exacta del que va ser en la seva època d’esplendor, o bé li donem la volta a l’edifici i transformem els elements i les formes clàssiques en elements contemporanis? Aquesta pregunta ja se la feien els arquitectes fa més de 700 anys.

Tinguem present l’històric el debat sobre les diferències entre restaurar i rehabilitar. Si ens quedem amb la versió que restaurar és l’acció de millorar les condicions d’una edificació per seguir donant-li l’ús que tenia originalment i que rehabilitar és l’acció de modificar l’edificació per donar-li un ús diferent que l’original, llavors podem dir que Sant Benet a estat rehabilitat, però que si agafem elements petits dintre de la rehabilitació, com poden ser les portes de fusta treballades, llavors tenim elements restaurats dintre de la rehabilitació. Vol dir això que tota rehabilitació porta implícita la restauració? Deixem la pregunta a l’aire.



Les estances que conformen el monestir es van anar fent i desfent al llarg dels segles seguint els gustos i modes de cada època. El romànic i el gòtic es barregen en perfecta harmonia, deixant entreveure algunes empremtes del barroc i el modernisme.

Situats en aquest marc de pluralitat d’estils, on durant més de mil anys han adaptat l’edifici als gustos de l’època, per què no rehabilitar el monestir combinant alguns elements contemporanis?



Després de la visita, la nostra conclusió és que la decisió que han pres a l’hora de rehabilitar el Monestir de Sant Benet és més que encertada. Ens agrada el joc del vidre amb la pedra o del formigó vist amb la fusta treballada de les portes, i si a més afegim a la visita  les noves tecnologies, obtenim un resultat completament innovador on poder gaudir de l’arquitectura, envoltats de projeccions, hologrames, mapping, música i llum. Això és Sant Benet.



El Monestir de Sant Benet de Bages al nostre àlbum de Flickr

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada